Mångsidigt hushållsdjur för hela familjen

Att tänka på när man ska börja med får

 

Listan

  • Vad innebär det att bli fårägare och hur kommer man igång?

  • Tänk igenom om fåren ska vara en hobby, eller ska det vara en del av ditt levebröd?

  • Hur mycket kostar de i inköp och skötsel?

  • Hur mycket tid är du villig att satsa på fåren per dag och totalt under året?

  • Var ska fåren bo, behöver du några maskiner och hur mycket mark behövs?

  • Finns det någon att samarbeta med t ex om maskiner, foderinköp och annat?

  • Hur mycket foder går det åt?

  • Vill du att fåren ska lamma och vad ska du göra med alla lamm?

Så här kommer du igång

 

Börja med att skaffa dig en mentor och andra viktiga kontakter. Fundera sedan på hurdana får som passar just dig? I vilket syfte har du tänkt skaffa fåren? För kött, ull, bete, sällskap eller alltihop i ett? Olika egenskaper kan vara avgörande vid valet av ras men gemensamt för dem alla är att de behöver få daglig tillsyn och omvårdnad, tillräckligt med bra mat, friskt vatten, ändamålsenliga beten (att det är mycket grönt behöver inte betyda bra mat för får) och självklart lämpligt väder- och vindskydd.

Det finns inga raser som är mer lättskötta än andra då de alla kräver samma omvårdnad. Det finns däremot de som kan ha lättare lamningar, fler eller färre lamm, olika ullegenskaper, snabbare tillväxt osv. Börja i liten skala, då får du reda på hur du trivs med att ha får, utan att det har kostat dig särskilt mycket. Inredning kan du eventuellt snickra själv, både foderbord, storboxar och lamningsgrindar.

Läs på innan du köper dina djur. Har du tillgång till tillräckligt med vinterfoder och lämpliga sommarbeten? En tacka behöver 350-400 kg hö under stallperioden. En hektar vall räcker till vinterfoder åt 10 tackor om vallen avkastar 4000 kg hö.

Du kan också fodra fåren med ensilage. Det är ett lufttätt lagrat grovfoder med sämre hållbarhet än hö. Under vår och sen höst behöver du ha minst 25 tackor för att de ska hinna äta upp en ensilagebal innan den blir dålig. I ensilage är det mycket mer vatten än i hö, därför går det åt ca 2,5 gånger så mycket foder om du utfodrar med ensilage.

Fåren måste klippas en gång per år, men för att de ska må bra rekommenderas klippning två gånger i året. Klövarna behöver ses över regelbundet. När du startar upp med får kan du ta hjälp av Lantbrukssekreteraren i din kommun.

Du får hjälp att komma igång och att anmäla till Livsmedelsverket för att få ett produktionsplatsnummer. De djur som finns på gården skall vara märkta med godkända öronmärken, även om du bara har några få hobbydjur. Du ska rapportera till Livsmedelsverket varje gång det kommer in eller förs ut får från din besättning.